Navigace

Výběr jazyka

  • Česky
  • English
  • Deutsch

Obsah

MAGDALENA DOBROMILA RETTIGOVÁ

M. D. RettigováMagdalena Dobromila Rettigová, dívčím jménem Artmannová, se narodila 31. ledna 1785 ve Všeradicích. Česká buditelka a spisovatelka,
autorka básní, divadelních her a krátkých próz je dodnes známa především jako autorka knihy Domácí kuchařka.
    Rettigová do svých 18 let neuměla česky. V českém prostředí a díky manželství s českým buditelem a spisovatelem J. A. S. Rettigem, se z ní ale stala vlastenecky orientovaná buditelka. Od roku 1834 žila v Litomyšli, kde se úspěšně věnovala buditelské činnosti, organizování společenského života a povzbuzování žen. Nikdy se ovšem nezasazovala o rovnoprávnost žen, naopak učila mladé dívky šít, vařit a stolovat.
    Z díla M. D. Rettigové je dnes nejznámější její Domácí kuchařka vydaná roku 1826. O Rettigové pojednává dnes málo známá, ale ve své době oblíbená životopisná divadelní hra Aloise Jiráska M. D. Rettigová, v níž je kromě jiného také zmínka o uvedené kuchařce.
V obci bylo založeno Muzeum a galerie M. D. Rettigové. Více najdete ZDE.

Z DÍLA M. D. RETTIGOVÉ:

* Sbírka rozličných myšlenek – upistografie (veršovaná blahopřání)
* Chudobičky – milostné povídky a dramatické hříčky pro učenou společnost
* Kafíčko – jak připravit kávu a zákusky včetně rad společenské konverzace
* Bílá růže – žertovné dvouaktové drama
* Domácí kuchařka aneb Pojednání o masitých pokrmech
 

RECEPTY Z DOMÁCÍ KUCHAŘKY (dvanácté vydání z roku 1874):

Hnědá silná polívkaMuzeum
Dej na rendlík kus másla, dvě na koláčky rozkrájené cibule, jeden celer, dva kořeny petružele, dvě mrkve, jednu kapustu, všecko rozkrájené, potom rozkrájej na kousky libru hovězího, libru libového skopového a půl libry uzeného masa, vlož ho s rozličnými zbytky od drůbeže na tu zeleninu a nech to až do hněda dusit; musíš však bedlivě dohlížet a častěji s tím zamíchat, aby se to nepřipálilo; pak to dej do hrnku, nalej na to 8 nebo 10 žejdlíků hovězí polívky a nech to ještě asi hodinu vařit; potom polívku proceď, vlej ji do mísy na smažené, na nudličky rozkrájené žemličky, a nes ji na stůl.
 
Beefsteak aneb hovězí řízky
Vezmi kus masa od svíčkové pečeně, ořež všechen lůj a kůžičky, nakrájej přespříč na prst tlusté žízky, sklepej každý obráceným nožem a trochu je osol; potom rozkrájej kousek slaniny na malé kostky, dej ji na kuthánek rozpálit, přidej k ní půl drobnince rozkrájené cibule, trochu zelené petružele, a když se to zapění, polož na to ty sklepané řízky a nech je spěšně hezky do hněda upect; ty odřízky a kůžičky dej na jiný kuthánek, k tomu kousek slaniny, cibuli, jednu petružel, jednu mrkev, půl celeru, dva bobkové lístky, trochu dymiánu, lot másla (je-li však při těch odřízkách více loje, není třeba másla) a nech to hezky do hněda dusit, potom dej k tomu vařečku nebo lžíci mouky a nech to chvilku, až se mouka jako hnědá kůra na dně usadí; pak na to nalej žejdlík hovězí polívky, nech to hezky povařit, potom to proceď, dej do toho trochu zázvoru, trochu pepře, trochu nového koření, trochu citronové kůry, a vlej na to ty hnědé dušené řízky; nyní se to však již nesmí nechat dlouho vařit, aby to příliš nezhoustlo; kdyby se to ale přece stalo, tedy se musí přilejt hovězí polívky, a když se má dávat na tabuli, zacedí se to citronovou šťávou; potom to dej na mísu a udělej okolo věnec z pečených zemčat, totiž: oloupej malé syrové zemčata, rozkrájej je na tenké lístky a nech je asi půl hodiny ve studené vodě namočeny, pak je osuš čistým šatem, posol je trochu, vhoď je do rozpuštěného másla a nech je hezky do zlatova usmažit. Kdo chce, může dříve půl drobnince rozkrájené cibulky v másle do zlatova usmažit a pak teprv zemčátka do toho vložit.
 
Dobrá buchta
Utři čtvrt libry nového másla, dej do žejdlíka dobré kyselé smetany 6 žloutků, 3 lžíce hustých kvasnic, asi dva loty tlučeného cukru, trochu soli, všecko dobře rozkloktej, pak tím zadělej pěknou suchou mouku hezky hustě, těsto dobře vypracuj, ať jde od vařečky, načež posyp servít moukou, rozválej na něm těsto asi na dvě stébla tlustě, pomaž ho rozpuštěným máslem, posyp tlučeným cukrem a skořicí, pak na dlouho nakrájenými mandlemi, vymaž formu máslem, vysyp ji aneb vylož mandlemi, buchtu pěkně sviň, dej ji do formy a nech ji tři čtvrtě hodiny kynout, pak aspoň tři čtvrtě hodiny pect; potom ji vyklop, posyp cukrem a skořicí a nech ji vystydnout. Do té buchty můžeš také místo uvedených věcí dáti dobře upravený mák.

Dobrou chuť