Obecní úřad Všeradice
Všeradice 18
267 26 Všeradice
ID datové schránky : f4ya7qz
IČ: 00234001
DIČ:CZ00234001
Mladá fronta DNES | 5.5.2012 Autor: Alena Rokosová
Ve Všeradicích na Berounsku se dnes otvírá hostinec, kde vaří podle tradičních receptů Magdaleny Dobromily Rettigové, místní rodačky. Mají i vlastní pivo Všerad, které se od června bude vařit přímo tady. Stejně jako před stovkami let.
VŠERADICE Chlebová polévka, kachna se zelím na víně nebo domácí nudle s mákem. I taková jídla najdete v netradičním jídelním lístku nového hostince v Zámeckém dvoře ve Všeradicích. Jsou to recepty místní rodačky, české buditelky a spisovatelky Magdaleny Dobromily Rettigové, kterou proslavila především její Domácí kuchařka. A z ní čerpal Michal Vitner, vedoucí nového hostince.
Otevřelo ho občanské sdružení Všeradova země v místě bývalé konírny a kravína v areálu, který před čtyřmi lety koupila firma všeradického starosty Bohumila Stibala.
Galerii a muzeum už mají
„Ze starého kravína jsme udělali výrobní halu, ze stodol sklady. Bývalá čtyřpatrová sýpka byla v dezolátním stavu, a protože je památkově chráněná, nedala se nijak průmyslově využít. Proto jsme ji pronajali sdružení, které tu v roce 2010 otevřelo Galerii a muzeum M. D. Rettigové. Ta se totiž přímo v tomto zámeckém areálu v roce 1785 narodila,“ říká starosta Bohumil Stibal.
Bývalý kravín a konírny si teď sdružení, jehož je starosta také členem, pronajalo pro hostinec zaměřený na staročeskou kuchyni známé rodačky. A oslovilo téměř třiatřicetiletého Michala Vitnera, aby ji zařídil a vedl. „Nabídka vést hostinec pro mě byla výzva, měl jsem totiž možnost rozhodovat o celém interiéru od záclon až po vlastní keramické podtácky a půllitry,“ popisuje vyučený kuchař z Kladenska, který začínal v restauraci ve Slaném, ale pracoval i v kavárně v Obecním domě v Praze, kde deset let žil. Od května s rodinou žije v Králově Dvoře na Berounsku.
„Chtěli jsme sem z Prahy hlavně kvůli dětem a já miluju ten kraj, rodiče manželky tu mají chalupu, hraji tu fotbal a Brdy mě okouzlily,“ vysvětluje.
S recepty Rettigové se začal mladý kuchař seznamovat až nedávno a drží se jich. „V kuchyni proto nepoužíváme žádnou chemii, ona všechno dělala poctivě, vše bylo domácí, hodně na sádle, olivový olej tu tehdy nebyl. Navíc předběhla dobu, už v 18. a 19. století tu vařila krevety,“ říká Vitner.
Sám má prý nejraději kachnu a typická česká jídla, jako vepřové koleno nebo žebírka. Na jídelním lístku mají vedle toho i chlebovou polévku, svíčkovou, guláš s černým pivem, domácí nudle, tažený štrúdl s jablky nebo domácí pudink.
Obnoví tradici vaření piva
„Pracuji jako vedoucí, ale už jsem si přinesl rondony a doufám, že mě kluci taky někdy pustí ke sporáku,“ dodává hostinský, kterému zatím pomáhají dvě servírky v historických krojích a na brigádu sem budou chodit učňové berounského učiliště.
Ve všeradickém zámeckém areálu otevřou v červnu i pivovar. Zatím jim všeradické pivo vaří sládek Martin Matuška ve svém minipivovaru v Broumech, který vaří i pivo pro hrad Křivoklát.
„Máme od něj koupenou recepturu a už teď tu točíme světlého a tmavého Všerada a kvasnicovou patnáctku Raptor. Od června tu budou varny a pivo si budeme vařit sami,“ dodává Vitner. V hostinci mají i vlastní kořalky – švestkový likér Magdalena, ořechový likér Zámecká, medový likér s mandlí Dobrota, višňový likér Magdička a Všeradovu slivovici a bylinnou.
Všeradice svou tradici vaření piva mají, podle Stibala však jediná známá zmínka o místním pivovaru a lihovaru pochází z roku 1710.
***
FAKTA Zámecký hostinec u paní Magdaleny
Hostinec je otevřen od 5. května ve Všeradicích na Berounsku v Zámeckém dvoře, rodném místě české buditelky a spisovatelky Magdaleny Dobromily Rettigové. V červnu bude otevřen i zámecký pivovar, v něm se bude vařit pivo Všerad. Ve Všeradicích už se pivo vařilo, jediná známá zmínka o místním pivovaru a lihovaru pochází z roku 1710.
Hostinec bude otevřen denně, od neděle do čtvrtka od 10 do 22 hodin, v pátek a sobotu od 10 do 24 hodin.
Na stálém jídelním lístku hostince najdete speciality staročeské kuchyně, některé připravované přesně podle receptů Magdaleny Dobromily Rettigové.
Svátek má Dominik
Zítra má svátek Kristián