Všeradice
Obec Všeradice

5.7.2008 - ART SYMPOZIUM

Další ročník výtvarného plenéru ART SYMPOZIUM 2008 ve Všeradicích je minulostí. Zůstaly jen hezké vzpomínky na šestnáct umělců z devíti států Evropy a Kanady, kteří se po dobu deseti dnů nechali inspirovat podbrdskou krajinou a okolím Všeradic, aby zde vytvořili jedinečná díla, zachycující neopakovatelný charakter této oblasti.
Přesto, že se většina umělců zde viděla poprvé, průběh celého plenéru provázela velmi příjemná atmosféra, spolupráce a mnohdy vášnivé diskuze nad vznikajícími díly.
Říká se: co jiný kraj, to jiný mrav a asi i jiná mentalita. Nezúčastněný pozorovatel by řekl, že přestože všichni malovali či kreslili stejné téma, tedy Všeradice, každý z šestnácti účastníků jej viděl jinýma očima a každý z nich promítl do svého obrazu, sochy či fotografie svůj osobitý vnitřní svět. A to je právě smysl těchto setkání. Kulturní přínos z takových akcí nemá pouze obec Všeradice, ale i umělci sami, neboť jim tato setkání dávají možnost vzájemné konfrontace svých prací, názorů a současně výměny zkušeností mezi sebou.
Vernisáž děl, která se konala 5.7. a zúčastnilo se jí bezmála 70 hostů, udělala definitivní tečku za třetím ročníkem, který byl stejně úspěšný jako ty předchozí. Hostem a zároveň sponzorem této akce byl poslanec Evropského parlamentu Jaroslav Zvěřina. Dalšími hosty, kteří přijali pozvání na vernisáž byli zástupci velvyslanectví nebo konzulátů a kulturních institucí zúčastněných států. Kanadský velvyslanec Michael Calcott, který se nemohl zúčastnit vernisáže, navštívil Všeradice již 4.7. a nabídl spolupráci v dalších ročnících sympozia.
Již teď se těšíme na další ročník, který se bude konat ve Všeradicích opět touto dobou, na přelomu června a července 2009.

Sylva Škardová

Datum vložení: 18. 7. 2010 0:00
Datum poslední aktualizace: 18. 7. 2010 0:00

Jsme členy:

MAS Karlštejnsko

MAS Karlštejnsko

Mikroregion Horymír

Mikroregion Horymír
Partnerská obec - Gernik (Romania)